تفاوت بین HDMI 2.1 و 2.0 در چیست؟
انواع ورودی تلویزیون
پورتهای ورودی HDMI از زمان عرضه این فناوری در سال ۲۰۰۲، با قرارگیری در پشت دستگاههای سرگرمی خانگی و تلویزیونها، به یک خروجی ضروری و رایج تبدیل شدهاند. با این حال، برخلاف بسیاری از دیگر دستههای لوازم خانگی مصرفی، دستگاههای صوتی و تصویری شامل ارتقای سالیانه و منظم نیستند. بنابراین در صورت بهروزرسانی، افزوده شدن ویژگیهای جدید ممکن است ماهها بهطول بیانجامد.
یکی از ارتقاهای استاندارد، HDMI 2.1 است که اگرچه چندان جدید نیست و به سال 2017 بازمیگردد، اما هنوز از نظر ارتباط جمعی و پذیرش عمومی، بهطور کامل جایگزین نسخه قبلی (HDMI 2.0) نشده است.
خوشبختانه، HDMI 2.1 با کابلها و دستگاههای نسخه پیشین تطابق کامل دارد و در صورت تمایل کاربر، میتوان تنظیمات بازی و سرگرمی مرتبط با کنسول خانگی را بهطور کامل در آن پیادهسازی کرد. جایگزینی نسخه جدیدتر HDMI مزایایی را ارائه میدهد که اطلاع از آن خالی از لطف نیست.
آخرین استاندارد موجود در HDMI 2.1 از HDMI 2.0 بالاتر است و اولین تفاوت بزرگ، پشتیبانی از وضوح تصویر بالاتر در آخرین نسل محسوب میشود. نسخه 2.1 میتواند از انتقال ویدئوهایی با رزولوشن 4K و سرعت 120 فریم بر ثانیه یا در رزولوشن 8K با سرعت 60 فریم بر ثانیه پشتیبانی کند. در مقابل HDMI 2.0 به رزولوشن 4K با سرعت 60 فریم بر ثانیه یا 8K با سرعت 30 فریم بر ثانیه محدود است. با دو برابر کردن نرخ فریم مورد پشتیبانی، HDMI 2.1 قادر است تا محتوای ویدیویی پویاتری را بهویژه در بازیها ارائه میکند.
دو کنسول محبوب سری ایکس از Xbox و پلیاستیشن 5 نیز از فناوری HDMI 2.1 تا حداکثر نرخ 120 فریم بر ثانیه در بازیها پشتیبانی میکنند. علاوه بر این، بهنقل از HDMI.org، محتوای تازهسازی سریعتر برای ارائه بهترین تجربه بصری، دچار بهینهسازیهایی شده است. این امر با پشتیبانی اضافه از نرخ تجدید متغیر (VRR) امکانپذیر بوده که بهصورت پویا، با تغییر نرخ تازهسازی نمایشگر، آنرا با نرخ فریم محتوا همگام میکند. بهاین وسیله انتقالی منظم از یک فریم به فریم دیگر انجام میگیرد و از هرگونه گسستگی بصری یا لرزش فریمها جلوگیری خواهد شد.
HDMI 2.1: سرعت بالاتر در انتقال داده و خروجی بهتر صدا
همانطور که پایگاه Cnet اشاره کرده است، فناوری HDMI 2.1 روی کاغذ، قادر به افزایش وضوح تصویر تا سقف رزولوشن 10K در 120 فریم بر ثانیه است. با اینحال در حال حاضر بهندرت میتوان دستگاهی را پیدا کرد که بتوان آنرا برای تایید این ادعا مورد آزمایش قرار داد. پشتیبانی از وضوح بالاتر در این نسخه که دو برابر حداکثر تعداد فریمهای پشتیبانی شده توسط استاندارد قبلی است، نیازمند انتقال سریعتر دادهها از طریق کابل خواهد بود.
در این زمینه، HDMI 2.1 با افزایش حداکثر پهنای باند قابل پشتیبانی از 18Gbps (گیگابایت برثانیه) به 48Gbps، این نیاز را برطرف میسازد. بهادعای HDMI.org، فناوری TLDR فارغ از اینکه که انتقال سریعتری دارد، وجود آن بدین معنا است که HDMI 2.1 همچنین از Dynamic HDR نیز پشتیبانی میکند، این فناوری اجازه میدهد تا ابرداده HDR با هر فریم بهجای تنظیم ثابت HDR برای کل محتوای ویدیویی تنظیم شود.
HDMI 2.1 همچنین با پشتیبانی از کابل استاندارد HDMI، اجازه داده تا تغذیه مستقیم از منبع خروجی انجام شود. کابلهای HDMI فعال برای انتقال دادهها در فواصل طولانیتر مورد استفاده قرار میگیرند تا این اطمینان حاصل شود که سیگنال دچار کاهش دامنه نمیشود. بنابراین، کابلهای Active HDMI هنگام استفاده در شبکه HDMI 2.0 به یک منبع تغذیه اضافی نیاز دارند.
همانطور که اشاره شد، HDMI در دو نسل 2.0 و 2.1 با یکدیگر سازگار هستند و از این طریق میتوانید با استفاده از لوازم جانبی قدیمی خود به یک تلویزیون جدید اتصال متصل شوید یا این عمل را بهصورت بالعکس انجام دهید. بنابراین نیازی به خرید کابلهای جدید نیست مگر اینکه واقعا بخواهید از ویژگیهای اضافی نسل 2.1 بهرهمند شوید.
در پایان این سوال باقی میماند که آیا واقعا به استفاده از HDMI 2.1 نیاز داریم؟ پاسخ کاملا به نحوه استفاده شما بستگی دارد زیرا در حال حاضر تعداد دستگاههایی که بهطور کامل از این استاندارد جدید استفاده میکنند، نسبتا کم است. فعلا تنها تاثیر قابل توجه این فناوری در بازیهای کنسول قابل دریافت است، بهویژه اگر از پلیاستیشن 5 یا سری X از ایکسباکس بههمراه تلویزیونی با نرخ تجدید 120 هرتز استفاده کنید. البته اگر بهدنبال بازسازی کامل سرگرمیهای خانگی خود هستید و به کمتر از بهترین نیز قانع نمیشوید، شکی در ارتقای کل مجموعه باقی نمیماند.